SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

22 Mart 2010

İBAN NUMARASI NEDİR? İBAN NUMARASI NE İŞE YARAR? NASIL KULLANILIR?

IBAN DOĞRULAMA ARACI

IBAN Nedir?

Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirlern para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası banka hesap numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN bugün 33 Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır.


IBANın amacı Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır.


IBAN, Hesap Sahiplerine Nasıl Kolaylık Sağlar?


Bir mal veya hizmet alımı söz konusu ise birçok farklı satıcı tarafından gelen faturaların üzerinde değişik yapıda hesap numaraları yer almakta; bu da para gönderecek ithalatçı firmaların/kişilerin hata yapmalarına neden olmaktadır. Sonuç olarak yanlış hesap numaraları ile yapılan para transferleri gerçekleşmemekte; karşı hesap numarasının hatalı olduğu, para karşı bankaya ulaştığında ortaya çıkmaktadır. Hatalı işlemin düzeltilmesi için birçok operasyon yapılmakta, işlemlerin süresi uzamakta ve maliyeti yükselmektedir.


IBAN uygulamasına geçen ülkelerde banka hesap numaralarının her biri için hesap sahiplerine bir IBAN verilir. Her ülke için belirli bir biçimi ve standardı bulunan IBANın içinde özel bir şifreleme algoritması ile elde edilen iki basamaklı kontrol rakamı bulunmaktadır. Bir başka ülkeye ya da bankaya para transfer etmek isteyen bir müşteri, elindeki IBANı gönderici bankaya verdiğinde, para, alıcı bankaya gitmeden önce alıcı hesabın IBANı gönderici bankada kontrol edilir. IBAN yanlış ise para karşı bankaya gönderilmez ve yanlış işlem engellenmiş olur.


IBANın Kullanımı

Almanyada yaşayan Ahmet Beyin, Türkiyedeki oğlu Aliye havale göndermek istediğini varsayalım.

1. Ali, eğer bilmiyorsa X bankasına giderek hesabına ait IBAN numarasını öğrenir.

2. Ali, IBAN numarasını babasına iletir.

3. Oğlundan parayı havale edeceği hesabın IBAN ını öğrenen Ahmet Bey Almanyadaki Y bankasına gider. Ahmet Bey oğlunun IBANını Y bankasındaki görevliye verir ve bu hesaba havale yapmak istediğini söyler.

4. Y Bankası görevlisi, Ahmet Bey tarafından verilen IBANın doğru olup olmadığını önündeki ekrandan kontrol eder. Verilen IBAN doğru ise para transferi gerçekleşir.

Para transferi doğru IBAN ile gerçekleştiğinden, Almanyadaki Y bankasından gelen havale mesajı Türkiyedeki X bankasına ulaştığında Ahmet Beyin gönderdiği miktar, oğlu Alinin hesabına otomatik olarak geçer.



IBAN Standardı (IBAN Nasıl Oluşturulur?)

IBAN, Dünyadaki tüm banka hesapları içinde yalnızca bir hesabı işaret eden; rakam ve harflerden oluşur. Her hesabın bir IBANı vardır ve bir IBAN, yalnızca bir hesabı işaret eder.


Bir IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşur. IBANın ilk dört hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Kontrol rakamı, IBANın doğru ve geçerli olup olmadığını gösterir. IBANın bundan sonraki kısmı, ulusal banka hesap numarasını içerir. Bu bölüm, IBANın toplam uzunluğu 34 haneyi aşmayacak şekilde her ülke tarafından serbestçe belirlenebilir.


Ülkemizin IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir. Türkiye IBANın biçimi aşağıdadır:



Bazı Avrupa Ülkelerinin IBAN Standartları:

Ülke

Uzunluk

Örnek Numaralar

Almanya

22

DE89 3704 0044 0532 0130 00

Avusturya

20

AT61 1904 3002 3457 3201

Belçika

16

BE68 5390 0754 7034

Danimarka

18

DK50 0040 0440 1162 43

Finlandiya

18

FI21 1234 5600 0007 85

Fransa

27

FR14 2004 1010 0505 0001 3M02 606

Hollanda

18

NL91 ABNA 0417 1643 00

İngiltere

22

GB29 NWBK 6016 1331 9268 19

İsveç

24

SE35 5000 0000 0549 1000 0003

İsviçre

21

CH39 0070 0115 2018 4917 3


IBANın Elektronik Ortamda ve Kağıt Ortamındaki Gösterilişi

IBAN numarası, elektronik ortamda işlenecek ya da saklanacak ise (örneğin bilgisayara ya da ekrana IBAN girişi yapılması) tüm harf ve rakamlar yan yana boşluk veya herhangi bir ayrım karakteri (ayraç, virgül, tire vb.) olmaksızın yazılmalıdır. Bu gösterim şeklinde elektronik gösterim adı verilmektedir.


IBANın kağıt üzerine basılmasına yönelik gösterimine ise yazım gösterimi adı verilir. Bu gösterimde ise IBAN soldan 4lü basamaklara ayrılarak yazılır. Numaranın 4erli gruplar halinde yazılmasından sonra son kısımda rakam artıyorsa bunlar da yan yana yazılır.


IBANın Elektronik Gösterimi

TR5600061000 00012990022302


IBANın Yazım Gösterimi

TR56 0006 1000 0001 2990 0223 02


Türkiyede IBAN Kullanımı

Türkiyede IBAN kullanımı 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren başlayacaktır. Bu tarihten itibaren ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar, müşteri tarafından talep edilen ve para transferine konu olan her bir hesap (Vadesiz TL ve Döviz Hesapları) için birer IBAN numarası üretmiş olacaklardır.

Ayrıca bankalar 1 Eylül 2005den itibaren IBAN ile yurtdışına havale taleplerini karşılamaya ve yurtdışından IBAN ile gelen havaleleri kabul etmeye başlayacaklardır.


IBANın Yurt içi Para Transferlerinde Kullanımı

IBAN, yurtdışı para transferlerinde olduğu gibi ülkemizdeki bankalar arasındaki yurtiçi para transferlerinde (EFT işlemlerinde) de 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanacaktır.

Böylece 1 Eylül 2005ten itibaren müşteriler, bir banka ve diğer finans kurumundan, Türkiyedeki bir başka banka ve diğer finans kurumu nezdindeki bir hesaba IBAN ile EFT havalesi gönderebileceklerdir.


IBAN ile yapılan para transferlerinde alıcının şubesi, şehri vb. detayları bilmeye gerek olmayacak, yalnızca hesap numarası ile transfer işlemi gerçekleştirilebilecektir.


Böylece ülkelerarası para transferlerinde olduğu gibi ülkemizdeki bankalar arası EFT işlemlerinde de karşı banka hesap numarasının yanlış yazılmasından doğacak gecikme, yanlış hesaba geçme vb. riskler ortadan kaldırılmış olacaktır.


Gerek yurtiçi gerekse yurt dışı para transferlerinde IBAN uygulaması zorunlu olmayıp mevcut hesap numaraları ile para transferi yapılmasına devam edilecektir. Para transferlerinde IBAN kullanmak alıcı ve göndericinin tercihine bağlıdır.


Müşteriler Ne Yapmalı?

Banka hesaplarınızın IBANlarını almak için Bankanıza başvurunuz. Hesaplarınıza ait IBANlarınızı yalnızca Bankanızdan alabilirsiniz. Başka kişi, kurum ve kuruluşların hesabınıza IBAN üretme yetkisi bulunmamaktadır.


IBAN ile gelen kolaylıklardan yararlanmak için hesabınıza para gönderecek olan kişilere IBANınızı iletiniz; ülkeler arası ya da bankalar arası para transferi yapacağınız kişilerin IBANını isteyiniz. Ticaret yaptığınız ya da size para transferi yapan kişi ve kuruluşlara vereceğiniz dokümanlara IBAN numaranızı mümkün olduğunca yazınız.


IBAN ile yapılan para transferlerindeki hata olasılığı oldukça düşüktür, gönderdiğiniz ve hesabınıza gelen IBANı para transferleri hesap numarası ile yapılan para transferlerine göre çok daha çabuk sonuçlanır. Bu nedenle yalnız uluslararası para transferlerinde değil, yurtiçi havale ve EFT işlemlerinizde de IBAN kullanmayı tercih ediniz.


Türkiye Bankalar Birliğinden İktibas Edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.