SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

11 Ekim 2009

BÜLÜMSÜZ ÜNİVERSİTE MODELİ OLAN ÜNİVERSİTELER

Bölümsüz üniversite modeli dört devlet üniversitesinde uygulanmaya başlıyor

Nuran ÇAKMAKÇI

Bölümsüz üniversite modeli dört devlet üniversitesinde uygulanmaya başlıyor. Sabancı Üniversitesi’nde 10 yıl önce başlayan sistemle öğrenciler bölüm değil, program bazında seçim yapıyor. İlk 2 yıl sonunda öğrenci kendi ilgi ve tercihine göre diploma alanını belirliyor.

YÖK’ün geçtiğimiz Haziran ayında apar topar kaldırmak için çalıştığı bölümsüz üniversite modeli yaygınlaşıyor. Sabancı Üniversitesi’nde 10 yıl önce başlayan, daha sonra Işık ve Okan Üniversiteleri’nde de uygulanan modeli YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan kaldırmak istedi. Ancak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül araya girdi ve YÖK geri adım attı. Dört devlet üniversitesinde YÖK’ün teklifi ile bölümsüz üniversite modeli uygulanacak.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi ek yerleştirme kılavuzunda bölümsüz üniversite modeli ile öğrenci alacak. Bu sistemde öğrenciler, üniversite giriş sonucuna göre tercih yaparken bölüm değil, program grupları bazında seçim yapıyor. İlk yıllık sürede öğrencilerin tümü Temel Geliştirme Programı kapsamında aldıkları üniversite dersleri ile aralarındaki eğitim farklılıklarını giderip, eşit düzeye geliyor. Fakülteye yerleştirilen öğrenci, öğretim üyelerinin danışmanlığında ilk iki yıl süresince lisans programlarından farklı dersler seçerek tüm lisans programlarını detaylı biçimde tanıma fırsatına kavuşuyor. Öğrenci, ikinci sınıf sonunda herhangi bir sınava girmeden kendi diploma alanını belirliyor. Böylece öğrenci kendi yetenek ve ilgi alanlarını keşfederek, okumak istediği alanı seçiyor. Üniversite yöneticilerinin sistemle ilgili görüşleri şöyle:

Seçim hakkı tanıyoruz

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gökhan Budak Bizi devlet pilot olarak seçti. Uygulama aşamasında 400’ten fazla öğrenci alınacak. Öğrenciler birinci sınıfta ortak dersleri görüp, notuna ve isteğine göre bölümleri seçecekler. İlk aşamada fizik, kimya, biyoloji ve matematik dersleri arasında bu geçiş olacak.

Çağdaş uygulama

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Korkmaz Bu çağdaş bir uygulama. Sonuçta bizim çocuklarımız. Onların istedikleri alanda öğrenim görmeleri, hayata öyle başlamaları daha başarılı olmalarını sağlayacak. Bizim avantajımız ise şu oldu. Öğretim üyesi yetersizdi.

Mecburiyetten geçtik

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Duman Biz, şimdilik fen programlarında bu uygulamayı başlattık, edebiyatta ise sosyoloji ve felsefe arasında geçiş imkanı var. Eğer başarılı olursak uygulamayı yaygınlaştıracağız. Biz biraz mecburiyetten programa geçiş yaptık. Çünkü öğretim üyesi sayımız azdı.

Bilinçli davranacaklar

Bayburt Üniversitesi Prof.Dr. Murat Mollamahmutoğlu YÖK’le ortaklaşa bu kararı aldık. Bir dalda yığılmış öğretim üyesini eksik olan bilim dallarında da kullanmak işimize geldi. Bir dalda yığılma oluyor. Birinci sınıfta özellikle inşaat, makina, kimya, endüstri mühendisliği gibi dalların birinci sınıfta ortak dersler yüzde 90 civarında. Sonra eğilimine göre istediği mühendislik alanına geçecek.

Hürriyet

1 yorum:

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.