SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

01 Haziran 2009

Tersine Beyin Göçü Başladı


Mayıs 2009


Küresel ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında işlerini kaybeden öğretim üyelerinin Türkiye'ye dönmeye başladıkları bildirildi.

İstanbul'da eylül ayından itibaren 200 öğrenciyle eğitime başlayan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının uluslararası ve maddi açıdan herkesin ulaşabileceği bir üniversite yaratmak olduğunu söyledi.

Şu anda 200 öğrencilerinin bulunduğunu ve sadece İşletme Fakültesi'nin açık olduğunu belirten Erkut, "Önümüzdeki yıl 200 öğrenci daha alacağız. Mühendislik fakültesi, ayrıca otel yöneticiliği yüksek okulunu açıyoruz. Yani üç ayrı programa toplam 200 öğrenci alacağız. 4 yıl boyunca yılda 200 öğrenci alacağız. 2012'de kampus üniversitesi olduğumuzda bu sayı artacak. Uzun vadede 5 bin öğrenci kapasiteli üniversite olmayı planlıyoruz" dedi.

Erkut, öğrencilerin tamamının burslu olduğunu belirterek, "Bir kısmı yüzde 100, bir kısmı yüzde 75, bir kısmı yüzde 50 burslu. Yani Türkiye'de açık ara en fazla burs veren vakıf üniversitesiyiz' diye konuştu.

Ekonomik krizin üniversiteleri değişik şekillerde etkilediğini anlatan Erkut, "Öğrencilerin yüzde 5'i ile 10'u ödeme güçlüğü çekiyor. Ancak, üniversitemizdeki öğrenciler yüksek oranda burslu olduğu için bu olumsuzluk onlara dokunmadı' dedi.

Kriz nedeniyle yurt dışından çok kalifiye öğretim üyesi akımının başladığını belirten Erkut, "Kriz nedeniyle işlerini kaybedenler veya bulundukları ülkedeki ekonomik durgunluktan rahatsızlık duyan öğretim üyeleri Türkiye'ye dönmeye başladı. Bunun da bize olumlu etkisi oldu. Başvuru sayısında bir artış yaşanıyor. Özellikle finans sektöründe ciddi bir artış gördük. İki öğretim üyesini finans endüstrisinden aramıza kattık. Başka vakıf üniversiteleri de bundan faydalandı. Eskiden çok ciddi finans alanında öğretim üyesi açığı vardı. Bu açık kısmen de olsa kapanmış oldu" dedi.

Erkut, kriz döneminde yüksek lisans programlarına talebin artığını, başvurularda yüzde 20 artış olduğunu ifade ederek, "İnsanlar işlerini kaybedince tekrar üniversiteye geri giderek 'bir İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (MBA), bir master yapayım da biraz daha kalifiye eleman olarak yeniden piyasaya çıkayım' diyor. Dolayısıyla krizin böyle ilginç bir etkisini gördük" şeklinde konuştu.


Eğitimgazetesi.com

YORUM YAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.