YGS-LYS, psikoloji, sınavlar, başarı, tasavvuf, sağlık, meslek, stres, eğitim, gelişim, öykü vb. konularda bilgi merkezi
SORU ALINMAMAKTADIR...
LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
01 Haziran 2009
SINAVLAR İÇİN BAZI İPUÇLARI
Sınavda dikkat edilmesi gerekenler ( ÖSS’ de ve SBS’ de dikkat edilmesi gerekenler )
Mayıs 2009
Sınav öncesinde karşılaştığınız bütün olumsuzlukları bir kenara bırakın.
Kendinizi sorulara odaklayın. Unutmayın ki siz bu sınava çok iyi hazırlandınız. Telaşlanmak puan kaybettirir.
GÜNLERDEN pazar ve saat 10.00, birazdan aylardır hazırlandığınız sınava gireceksiniz.
Sınav gözetmenleri sınav kitapçıklarını ve cevap formlarını dağıtmak üzeredir; sizler kâğıtların üzerine doldurmanız gereken bilgileri işaretleyeceksiniz. Bir yandan da aylardır yaptığınız çalışmalar gözlerinizin önünden akıp gidiyor. Sınav sizin için çok önemli; ama kesinlikle hayatınızdan ve sizden daha önemli değil.
Sınav başlamak üzere...Geçmişi düşünüp 'Keşke biraz daha çalışsaydım', 'daha fazla soru çözseydim' veya geleceği düşünüp 'kahretsin sınavda başarısız olacağım' , 'istediğim okulu kazanamayacağım' vb. düşünceleri zihninizden tamamen atın. Sınav esnasında bunların hiçbirini hatırlamayın. Kendinizi, okuduğunuz sorulara verin. Beyninizden aynı anda iki işi yapmasını beklemeyin.
Fransa'nın eski başbakanlarından Climencau'ya başarısının sırrı sorulduğunda 'Saçımı tararken yalnız saçımı düşünürüm' demiştir.
Siz de o anda ne yapıyorsanız bütün dikkatinizi sadece o işe yoğunlaştırmaya gayret edin.
SINAV ANINA DİKKAT
SORULARI çözmeden önce heyecanınızı yatıştırmak için derin nefes alıp verin. Bu şekilde hem rahatlarsınız hem de beynin yakıtı olan oksijeni sağlayarak bedeninizi daha etkili kullanabilirsiniz.
Sınavda kullanacağınız araç ve gereçlerinizi sıranın üzerine koyun.
Kimlik kontrolünde zaman kaybetmemek için kimliğiniz, sınava giriş kartınız, bir adet fotoğrafınız sıranızın üzerinde olsun.
Sınav salonunda ve çevresinde, sınava gelirken yolda karşılaştığınız olumsuzlukları bir kenara bırakın. Kendinizi sınava vermeye çalışın.
Sakin ve soğukkanlı olun. Çünkü siz bu sınava çok iyi hazırlandınız. Telaşlanmak size puan kaybettirir.
TEST ÇÖZME TEKNİĞİNİ BİLEN BİR ADIM ÖNE GEÇER
SINAVDAN önce çözülen her soru gerçek sınav öncesi tecrübe kazandıracaktır. Test tekniğine alışık olmayan yani sınav öncesi yeteri kadar soru çözmeyen öğrenci, sınav esnasında zaman yönetimi konusunda da sıkıntı yaşar. Zira dakikalarca yapamadığı bir soruya takılıp, zaman kaybeden öğrenci, sınavı istenen sürede yetiştiremez. Oysa test tekniğine hâkim olan öğrenci hemen alttaki soruya geçer. 'Turlama sistemi' dediğimiz teknikle, çözemediği soruyla inatlaşmadan bir sonrakine geçer ve sınavı bitirdiğinde yeniden başa dönüp, yapamadığı sorulara ayıracak zamanı kalır. Unutmayın, sınav süresi göz önüne alındığında, her dakika altın değerindedir.
Sınav esnasında bir soruyu en fazla iki kez okumanızı öneriyoruz. Aynı soruyu defalarca okuduğunuzda zihniniz karışabilir ve sorunun mantığından uzaklaşabilirsiniz.
Sınavda bir soruyu çözemediğiniz zaman panik yapmayın. Geride kalan sürede, yapabileceğiniz soruları düşünün. Mutlaka her öğrencinin çözemediği sorular olacaktır.
Yanlış cevap olduğuna kesinlikle emin olmadıkça, size mantıklı gelen ilk cevabınızı değiştirmeyin.
Sınavda doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız ve ya boş bıraktığınız sorular varsa o test bittikten sonra geriye dönün.
Öğrenciler genelde paragraf sorularından çekinirler. 'Uzun soru zor sorudur.' şeklinde yanlış bir yargı vardır. Unutmayın bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ipucu vardır. Esas sizi zorlayacak soru tipleri kısa paragraflardır.
Sayısal bölümde soruları çözerken kesinlikle kafadan işlem yapmayın. Problemi çözerken mutlaka yazarak çözün; cevaplarınızı kontrol ederken yaptığınız işlemleri soru kitapçığında sırasıyla görmeniz gerekir. Özellikle sık sık işlem hatası yapan öğrenciler, bu öneriyi mutlaka dikkate almalılar.
Soruya ve şıklara bakmadan önce soru kökünü okumanız, çözüme daha kolay gitmenizi sağlayacaktır. Özellikle paragraf sorularında öğrenciler, önce soru kökünü okumalılar.
Her yanlış cevabın puan kaybına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın. Onun için bilmediğiniz soruları rastgele işaretlemeyin.
Şıkları okumadan işaretlemeyin
Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla durmayın. Soruları ilk okumada cevaplamaya çalışın. Doğru seçeneği bulamadığınız durumlarda mantıklı düşünmeye çalışın.
Eğer bir soruyu çözemediyseniz telaşlanmayın. Zaman kaybetmeden diğer sorulara geçin.
Sınavda, daha önceden deneme sınavlarında izlediğiniz yöntemin dışında farklı bir tarz denemeyin.
Önemli kelimelerin altını çizin.
Tüm şıkları okumadan herhangi bir şıkkı işaretlemeyin.
İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.
Ders kitaplarında elektronik devrim
MİLLİ Eğitim Bakanlığı Ankara'daki üç ilköğretim okulunda 'elektronik kitap' uygulamasına geçti. Öğrencilerin daha fazla üretmesini ve teknolojinin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla uygulanan yöntem, İskitler Evliya Çelebi, Sincan Plevne ile Korkut Ata İlköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıftaki öğrencilere tanıtıldı. MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, elektronik kitap ile ilgili çalışmaların yaklaşık 2 yıl önce, daha az ağacın kesilerek çevreye yararlı olmak amacıyla başlatıldığını söyledi. Ajandaya benzer kılıflar içinde korunan dijital makinede dersler .pdf formatında yer alıyor. Şarj edilebilir 'sanal kitap' üzerine elektronik kalemle not da alınabiliyor. İkinci eğitim-öğretim yılında başlayan yöntem, değerlendirmeler sonucunda ileriki yıllarda da uygulanabilecek.
Sınıfta Hadise var!
DİJİTAL kitapta, dersin anlaşılmasını kolaylaştıracak görsel sunuların yanı sıra animasyon ve müzik de yer alıyor. 1 gigabyte hafızalı ajandaya öğrencilerin beğenisi dikkate alınarak Ceza, Barış Manço ve bu yılın Eurovision şarkılarının videoları da eklendi. Öğrenciler bir yandan ders çalışırken diğer yandan Hadise, Ceza ve Barış Manço'nun şarkılarıyla stres atabilecek.
egitimgazetesi.com
YORUM YAZ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
SORU ALINMAMAKTADIR...
LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR.
ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.