SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

03 Mayıs 2009

MESLEKLER İLE İLGİLİ SORULARINIZI BU BAŞLIK ALTINDA SORABİLİSİNİZ

meslekler hakkındaki sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım, sorularınızı bekliyorum...

SORU SOR

Adsız dedi ki...

halkla ilişkiler ve tanıtımla ilgili detaylı bir bilgi almak istiyorum.
nerelerde iş yapılabilir kadrolu olma sansın varmı?

Adsız dedi ki...

mrb ben düzlise cıkışlıyım anestezi istiorum.ilk tercihimde gelmedi acaba ikinci tercihimde gelirmi?

CEMAL (danışman) dedi ki...

Adsız;

halkla ilişkiler ve tanıtla ilgili türkiye iş kurumunun meslek bilgi broşürünü buraya ekliyorum, yeterli detay olduğunu düşünüyorum

ek olarak şu söylenebilir, bir kurumun halka dönük yüzüdür, yapılan çalışmaların olumlu bir şekilde halka tanıtımını yaparlar ve halktan gelen geri bildirimleri dikkate alarak kurumun daha başarılı çalışmalar yapmaları için kurum yetkililerine ışık tutarlar

diğer sorunuz kadrolu olma yani devlet memuru olma konusu ise, son kpss de memur alınan bölümler arasında ön lisans ve lisans düzeyi yer almaktadır
iyi günler...

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI
_________________________________________________


TANIM
Özel kuruluşlarda ve kamu kurumlarında; kurumu halka tanıtacak, kurumun çalışmalarına karşı halkta ilgi uyandıracak, kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler yaratacak ilişkileri kurabilen kişidir.

GÖREVLER
- Tanıtıcı haber bültenleri, broşürler, raporlar hazırlar, - Yapılacak etkinlikleri kitle iletişim araçları ile halka duyurur, - Basın toplantıları, sergiler, konferanslar hazırlar, - Konusuyla ilgili yazıları basında izler, kupürleştirir, cevaplar hazırlar, - Halkla ilişkiler konusunda eğitim verilmesi için program hazırlar, - Yöneticilerin konuşma metinlerini ve yazışmalarını hazırlar, - Toplantı, tören, kutlama ve kokteyllerin düzenini sağlar, - Kurum adına sanat etkinlikleri düzenler, - Kamuoyundaki imajın belirlenmesi amacıyla anketler düzenlenmesini sağlar, - Yapılacak faaliyetler için bütçe hazırlar, malzeme miktarını ve elemanların sayısını ve niteliğini belirler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde sözel yeteneğe sahip, - İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen (dışa dönük), - Kendine güvenen ve başkalarını etkileyebilen, - Girişken, - Araştırıcı, - Sabırlı, ölçülü, - Yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı, büro ortamında görev yapar, zaman zaman diğer kuruluşlarda düzenlenen toplantılara, seminerlere, sergilere katılabilir. Çalışırken gazetecilerle, reklam uzmanlarıyla, müşterilerle, meslektaşlarıyla, yöneticilerle ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı, bürolarda, otellerde, gazetelerde, yayıncılık alanlarında, bankalarda, reklam ajanslarında, fabrikalarda, hastanelerde, çeşitli kuruluşların organizasyon faaliyetlerinde çalışma olanağına sahiptir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı “İletişim” , “İşletme” ve “İletişim Bilimleri” fakültelerinin “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” bölümlerinde verilmektedir;

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince ; Sosyoloji, Psikoloji, Siyasi Tarih, Siyaset Bilimine Giriş, Okuma ve Anlatım Teknikleri, Kitle İletişim Araçları, Halkla İlişkilerde Temel Kavramlar, Reklam Tasarımı, Pazarlama, Halkla İlişkiler Modeli, Piyasa ve Kamu Araştırmaları, Ekonomi, hukuk, Araştırma Yöntemleri, Gazetecilik, Reklamcılık, Fotoğrafçılık, İstatistik, Haber Toplama ve Yayma, Kitle İletişim Kuramları, Basın İlişkileri vb. dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
- Halkla ilişkiler konusunda üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. -Kamu ya da özel kuruluşlarda basın -yayın ve halkla ilişkiler biriminde yönetici olabilirler. BENZER MESLEKLER: Gazetecilik, reklam uzmanlığı.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN
Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

CEMAL (danışman) dedi ki...

Adsız dedi ki...
mrb ben düzlise cıkışlıyım anestezi istiorum.ilk tercihimde gelmedi acaba ikinci tercihimde gelirmi?

Adsız;
düz lise çıkışlıların birçok iki yıllık bölümde şansları bu yıl için çok az, seneye sınavsız geçiş kaltığı için giremediğin bir çok iki yıllığı kazanma şansın olabilecektir

tablo 3a da incelediğim kadarıyla anestezi en düşük 270 puanlarda öğrenci almış, 0,3 lü puanın bu puanın üzerindeye sansın daha fazla fakat bu puanın ne kadar altına düşerse şansında ölçüde azalacaktır

sınava ilk girişinse tercih listende sadece istediğin bölümlere yer ver, olmazsa seneye daha iyi hazırlanarak istediğin bölümleri kazanabilirsin

iyi günler...

22 yorum:

  1. sayın hocam yazılım mühendisliği ve bioteknoloji bölümleri hkkında bılgı almak ıstıyorum her acıdan saolun

    YanıtlaSil
  2. özetle...

    YAZILIM MÜHENDİSİ
    Her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan kişidir.

    GÖREVLERİ
    - Hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteri ilişkilerini kurar,
    - Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda analiz yapar,
    - Tasarım yapar,
    - Program yazar,
    - Programı test eder,
    - Yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir,
    - Yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar,
    - Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder.

    YanıtlaSil
  3. özetle...

    BİYOTEKNOLOJİ
    "İnsanlar bitkilerin ve hayvanların genetik bilgilerini taşıyan moleküllerini etkileyerek ekonomik ve verimli ırklar üretme çabasındadır. Bu amaçla geliştirilen tekniklere biyoteknoloji denir.

    Biyoteknolojinin son dönemdeki adı, “Yeni Biyoteknoloji”dir. Yeni biyoteknolojinin amacı, bir canlının belirli özelliklerini kodlayan genetik bilginin, bir başka canlıya naklidir. Böylece, nakledilen bilgi ilgili özellikler ikinci canlı tarafından yerine getirilir. DNA molekülünün yapısı üzerinde yapılan bu değişiklikle (gen eklenmesi yada gen çıkarılması), amaca yönelik üretim yapılabilir.

    ( detay; http://www.nuveforum.net/337-biyoteknoloji/44678-biyoteknolojinin-tanimi-gunumuzdeki-onemi/ ) "

    YanıtlaSil
  4. sayın hocam ben savcılık ve uluslar arası ilişkiler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak istiyorum şimdiden sağolun...

    YanıtlaSil
  5. SAVCI TANIMI
    Herhangi bir şekilde haberdar olduğu suçlara bizzat veya emniyet kuvvetleri yardımıyla el koyup, lehte veya aleyhte tüm delilleri toplayarak olay hakkında kamu davası açıp açmamaya karar veren, açılan kamu davalarında iddia makamını temsil eden, adli görevleri yanında idari görevleri de bulunan kamu görevlisidir.

    SAVCININ GÖREVLERİ
    - Ağır cezalık suçlar ile kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikayetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar, - Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker, - Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır, - İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir, - Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur, - Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açar (Derneğin veya vakfın hukuken ortadan kaldırılması, evlenmeye itiraz vs.).

    SAVCININ KULLANDIĞI MALZEMELER VE YARARLANDIĞI KAYNAKLAR
    - Büro malzemeleri, - Dava dosyaları, - Cübbe, - Delil teşkil eden eşyalar, - Türkiye Cumhuriyeti kanunları, tüzükler ve yönetmelikler.

    SAVCILIK MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
    Savcı olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe, sözel akıl yürütme ve ikna gücüne, - Kuvvetli bir belleğe sahip, - Araştırmacı, titiz, dikkatli ve düzenli, - İnsanlarla rahat iletişim kurabilen, zor koşullarda yılmadan çalışabilen, - Cesaretli, sabırlı, soğukkanlı, - Bedence sağlam kimseler olmaları gerekir.

    SAVCININ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Genellikle bürolarda ve mahkemelerde çalışırlar. Ancak, suçla ilgili araştırma yapmak için olay yerinde ve olumsuz koşullarda da çalışmak zorunda kalabilirler. Keşif, otopsi, tespit gibi durumlarda açık havada görev yapabilirler. Sorumluluk isteyen, yoğun iş yükü bulunan ve stresli bir meslektir. Atama nedeniyle sık sık yer değiştirme söz konusudur. Çalışırken, hakim, kaymakam, vali, yerel yöneticiler ve vatandaşlarla iletişim halindedir.

    YanıtlaSil
  6. SAVCININ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    Bu mesleği seçmiş olan kişilerin Adalet Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı dışında çalışma olanağı yoktur. Kişinin kendine ait işyeri açması veya özel sektörde çalışması mümkün değildir. Mesleğe girişte görev yeri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılacak ad çekme yöntemiyle belirlenir. Daha sonra bölge esasına göre atanmaları söz konusudur.

    SAVCILIK MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
    Meslek için gereken ön eğitim çeşitli üniversitelere bağlı hukuk fakültelerinde verilmektedir. Savcı olabilmek için, hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra Adalet Bakanlığının açmış olduğu Hakimlik ve Savcılık sınavını kazanmak, iki yıl hakim ve savcıların yanında staj yapmak gerekmektedir.
    SAVCILIK MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Hukuk fakültesine girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak gerekmektedir.

    SAVCILIK EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
    - Mesleğin ön eğitimi lise ve dengi okul sonrası 4 yıldır. Savcı olabilmek için, hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığı’nın açmış olduğu hakimlik ve savcılık sınavını kazanmak, 2 yıl hakim ve savcıların yanında staj görmek gerekir. - Eğitim süresince öğrenciler; Hukuk Başlangıcı, Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İktisat, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Türk Hukuk Tarihi, Maliye, Ticaret Hukuku, Sosyoloji, Vergi Hukuku, Miras Hukuku, İcra İflas Hukuku, Adli Tıp gibi zorunlu derslerin yanında, Genel Sosyoloji, Çevre Hukuku, Noterlik Hukuku, Haberleşme Hukuku, Avrupa Topluluğu Hukuku, Toprak Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Avukatlık Hukuku gibi seçmeli dersleri de alırlar.

    SAVCILIK MESLEKTE İLERLEME
    Çeşitli il ve ilçelerde Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başlayanlar, daha sonra Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Danıştay Savcısı olabilirler ve Adalet Bakanlığı merkez kuruluşlarında idari görevlerde bulunabilirler.

    SAVCILIĞA BENZER MESLEKLER: Hakimlik, avukatlık.

    ÖĞRENCİLİKTE BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
    - Hukuk fakültesi öğrencileri, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burs olanaklarından yararlanabilirler. - Hukuk fakültesini bitirerek savcılık sınavını kazananların ise, Hakim ve Savcılar Kanununa göre atamaları yapılır ve aynı kanunla belirlenen derece ve kademeden aylık ücret alırlar.

    YanıtlaSil
  7. ULUSLARARASI İLİŞKİLER

    Dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin; tarih, siyasi, ekonomik ve hukuki yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye’nin bu sistem içindeki yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Maliye Gümrük, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, özel şirketlerde, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir.

    Programın Amacı: Bu programda dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin tarihi, geçirdiği evreler, sistemin siyasi, ekonomik ve hukuksal yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye'nin bu sistem içinde yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Uluslararası ilişkiler programında uluslararası ilişkiler, Türk dış politikası, devletler hukuku, siyasal tarih, siyaset bilimi, toplumbilim, ekonomi gibi dersler okutulur.

    Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyenlerin düşüncelerini söz ve yazı ile en etkin biçimde iletebilen, tarih, sosyoloji, psikoloji, hukuk, ekonomi alanlarına ilgi duyan, en az bir yabancı dili iyi bilen, insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir. Bu bölümde diplomasi alanına uzman yetiştirildiği düşünülürse, bu mesleğin üyesi olacak bir kimse için, temsil niteliğine ve genel kültüre sahip olma ve insan ilişkilerinde başarılı olma, aranan en önemli niteliklerdir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Uluslararası ilişkiler bölümünü bitirenler açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diploması alanında çeşitli ünvanlarla görev alabilir. Diplomat, devletin bir başka ülkede temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki ilişkileri yürütür. Temsil görevini yürüttüğü ülkenin hükümeti ile kendi hükümeti arasındaki diplomatik ilişkileri düzenler. Mezunlar diğer siyaset bilimi mezunlarının çalıştıkları alanlarda, onların yaptıkları görevleri yapabilirler. Yerel ve uluslar arası bankalarda ticari işlemler yürütürler.

    Çalışma Alanları: Üniversitelerin bu bölümlerini bitirenlerin çalışabilecekleri alanlar oldukça çeşitlidir. En önemli çalışma alanları arasında, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı gibi devlet daireleri, özel şirketler ve çeşitli kitle haberleşme kuruluşları ve uluslararası bankalar sayılabilir

    YanıtlaSil
  8. slm benim oğlum meslek lisessi son sınıfta
    sınavsız geçiş kullanndık parayı da o yönde yatırdık ygs ye girmek için herhangi bir kağıt ve giriş belgesi almadık ne yapacağız bilgi verirmisiniz teşekkrler

    YanıtlaSil
  9. selam;
    oğlunuz sadece sınavsız geçiş için başvurduysa ygs veya lys ye girmez
    tercih dönemi (büyük ihtimale temmuz sonu) tercihlerini yapacak
    tercih dönemine kadar yapacağınız herhangi birşey yok
    iyi günler...

    YanıtlaSil
  10. merhaba ben bu sene muhasebe önlisans olark mezum olacağım bu eylül ayında yapılacak olan kpss sınavından en az kaç puan almam gerek,şimdiden teşekkürlr.

    YanıtlaSil
  11. merhaba;

    kpss önlisans muhasebe puanı hakkında araştırmam sonucunda edinebildiğim veri
    önceki yıllarda 81-82 puan almak gerektiği ifade edilmekte

    kusura bakmayın biraz geç yanıt verebildim, kpss bilgi alanım dışında kalıyor

    iyi günler...

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. ben ea öğrencisiyim fakat bu sene 2 yıllık tıbbı sekreterlık okumak istiyorum çıkışta iş bulma imkanım varmı?

    YanıtlaSil
  14. ELÇİN;
    ilgi ve yeteneklerine uygunsa ve çok seçici değilsen iş bulma imkanı olan bir bölüm olduğu kanaatindeyim

    YanıtlaSil
  15. ama ben düz liseyim meslek lisesine öncelik verirlemi. bide bu bölümü okusam kpssyede girmem gerekli olcakmı

    YanıtlaSil
  16. evet ELÇİN
    öncelik meslek liselilerde
    açık kalırsa diğer liselerden alınacak
    bölümü bitirdikten sonra eğer devlette çalışacaksan kpss ye girmen gerekiyor

    YanıtlaSil
  17. merhaba hocam bn yasar yüksek okul gemi makinaları işletme mezunuyum
    açık ögretimde sayısal 1 kapsamındaki bölümlerden nelere tarcih edebilirim saygışarımla

    YanıtlaSil
  18. merhaba;
    ygs-1 ve ygs-2 puanların ile kontenjan sınırlaması olan tüm sayısal açıköğretim bölümleri tercih edebilirsin.
    ygs puan türlerinden herhangi birinden 140 puanı aşman halinde de kontenjansız açıköğretim bölümlerinin hepsini tercih edebilirsin.

    YanıtlaSil
  19. ben tercih yaptım ama gittmeyecem meslek lisesi mezunuyum sınavsız gecişten yararlanabilirmiyim

    YanıtlaSil
  20. mrh hocam ben 2006 meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunuyum şimdi açıktan sosyal bilimler okumak istiyorum ve bunu okuduğum zaman nasıl bir iş bulabilirim ne iş yapabilirim bu konuda bilgi verebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  21. sağlık meslek lisesini okuyanlar aneztezi gibi iki yıllık ön lisanslara sınavsız geçeyorlardı.2012 de hala senavsız geçiş yapabileceklermi

    YanıtlaSil
  22. bu sınavsız geçiş düz liseler için çok büyük haksızlık.ben düz lise (2004)mezunuyum meslek liseleri sınavsız geçiş yapabilekmi 2012 de.aneztezi okumayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.