SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

16 Mayıs 2009

internette psikoterapi ve psikolojik danışma


internette psikoterapi ve psikolojik danışma

Psikoloğa gitmeyi gururuna yediremeyenler için çözüm üreten doktorlar, hastalarıyla internet üzerinden sohbet ediyor. Sadece doktorun bildiği bir rumuzla yazışan hasta, büyük bir rahatlıkla bütün sorunlarını anlatabiliyor, çözüm önerilerini dinliyor...

"Çalış, çalış, daha çok çalış "felsefesinin hâkim olduğu günümüz dünyasında insanların en çok ihtiyaç duyduğu şey kendinden bahsedebileceği ya da sıkıntılarını paylaşıp çözüm önerileri alabileceği birilerini bulmak. Bu noktada devreye psikoterapistler giriyor. Fakat, herkesin terapiste başvurmadığı da ortada. Bu durumun farkına varan bazı psikologlar internet üzerinden danışmanlık hizmeti veriyor. Bir başka ifadeyle, hastalarıyla internet üzerinden sohbet ediyorlar.

İnsana hayal gibi gelen bu sohbetin yapılabilmesi için internete bağlı bir bilgisayarınızın olması yeterli... Tabii ki randevu almanız şartıyla. Birçok Avrupa ülkesinde sıradanlaşan bu uygulama Türkiye'de hayli yeni. Şimdilik beş ayrı internet sitesi üzerinden hizmet veriliyor. Online terapi ve danışmanlık hizmetinin verildiği sitelerden bazısı ücretli bazısı da değil. Ödemeler kredi kartıyla yapılabiliyor. Uzman ile danışan birbirlerini tanımıyorlar. Sorunlarınızı, ne zaman internette olabileceğinizi ve hangi sohbet kanalında buluşmak istediğinizi bildirerek randevu alıyorsunuz. Sanal ortamda ödemenizi yaptıysanız istediğiniz gün ve saatte bilgisayarın öbür ucunda psikoloğunuz sizi bekliyor. Bazı sitelerde ilk seans ücretsiz. Memnun kalırsanız ikinci seanstan itibaren ücret veriyorsunuz. Sanal olmasından dolayı sorunların çözümünün daha hızlı olduğu söyleniyor. Eğer sorun online çözülemeyecek kadar ciddiyse uzmanlar hastayı etik kural gereği uygun gördükleri psikoterapist ya da psikiyatrlara yönlendiriyor.

Şüphesiz, sanal psikologlardan yardım almadan önce uzmanlık alanlarını bilmeniz gerekiyor. Zira, her psikolog her alanda danışma hizmeti veremiyor. Böylece farklı yönlendirmenin de önüne geçiliyor. Eğer terapiden memnun kalmadıysanız başka bir psikologla ücretsiz olarak tekrar görüşme şansınız var. Dünyanın birçok ülkesinde online danışmanlık hizmeti yaygın. Hatta çoğu psikolog çalışma şartları kolaylığından online danışmanlık yapmayı tercih ediyor. Ülkemizde sanal danışmanlık ve terapi henüz bu seviyede olmadığı için etik kuralları da yok. Fakat yargılamadan, duyguları rencide etmeden, katı kural ve yaklaşımlar sergilemeden karşılıklı güvene dayalı, danışanın sorunlarına yapıcı çözümler bulmak gibi normal terapi yöntemi etikleri geçerli.

Yanlış anlaşılan online terapi

Uzmanlar online terapi ve birebir terapi arasında ciddi farklılıkların olduğunu kabul ediyor. Uzmanların en sıkıntılı olduğu konulardan biri, terapi ve psikoterapinin karıştırılıyor olması. Kelimeler arasındaki bu karışıklık yüzünden online danışmanlık ya da terapi hizmetleri farklı değerlendirmelere sebep oluyor. Psikolojik teşhis ve tedavi söz konusu olduğunda bireyin klinik psikoloğa başvurması gerekiyor.

Tedavi yapılırken yüzyüze olup aynı mekanın paylaşılması, duygu değişimlerinin farkına varılması gerekiyor. Sanal âlemde ise bu mümkün değil. Online terapi ve danışmanlıkta, sadece sorunların aktarımı yapılıyor ve direkt çözümlere yer veriliyor. Duygular ise yazılara dökülebildiği kadar anlaşılıyor...

Hipnoterapi.com adlı internet sitesinde sanal terapi hizmeti veren psikolog Tuncay Özer, bu hizmetin danışmanlık olduğunu, şartların yerine getirilememesinden dolayı buna psikoterapi denemeyeceğini söylüyor. Zira, imkanlar sınırlı. Ancak, danışanlar ne yapması gerektiği hakkında bilgi edinir ve yazarak kendini ne kadar iyi anlatırsa uzman da o kadar faydalı oluyor.

alıntı

YORUM YAZ

1 yorum:

  1. 47 yaşındayım çocukluğumda 7 yaşında iken gözüme çivi battı 20 yaşında kornea değişti 25 yıldır iyiydim .5-6 senedir 2 ayda göz ameliyatı oldum .33kez.şimdi yine rahatsızım.geçen kış hemeroidden ameliyat oldum.bir yıldır çok hareketsizleştim.kilo aldım.başımda küçüklüğümden beri üşüme vardı noroleji doktorum 2 yıldır verdiği hapları kullanıyorum sorunum his bozukluğu imiş.şuan haplarımı kullanıyorum.benim şikayetim çok fazla uyuyorum nerdeyse 18-20-saat uyanınca tekrar yatıyorum tüm günüm uyumakla geçiyor.bana ne önerirsiniz ne yapmalıyım

    YanıtlaSil

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.