SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

11 Mayıs 2009

2010 ÖSS'de Çoklu Sistem Olacak


(Uzun zamandır uygulanan ve bu yıl da (2009) uygulanacak olan ÖSS sisteminin; özellikle tek oturum olması, tek oturumda tüm lise müfredatından soru sorulması, alan daraltması gibi eksiklikleri nedeniyle değiştirilmesi gerekiyordu, geç kalınmış bir uygulama, yapılan düzenlemeleri olumlu olarak değerlendiriyorum)

17 Ocak 2009 12:00

2010 ÖSS'de Çoklu Sistem Olacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSS’de düşünülen sistemde:" çok soru, çok sınav ve çok puan olacak "dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSS'de düşünülen sınav sistemi değişikliğinin ayrıntılarını Radikal'e açıkladı. Önceki gün, ÖSS sisteminde yapılacak değişikliklerin görüşüldüğü YÖK Genel Kurulu'na katılan Yarımağan, toplantıda üzerinde konuşulan rapor hakkında bilgi verdi.
2010 ÖSS KPSS ve 28 Şubat süreci öncesinde uygulanan üniversiteye giriş sisteminin bir karması haline gelecek. 2010 ÖSS iki aşamalı toplam beş oturumlu bir sınav olacak.

SORU VE DERS İÇERİKLERİ DEĞİŞMEYECEK: Bir oturuma sıkıştırılan sınav, birden fazla güne ve oturuma yayılacak. Ancak ne sınavda çıkacak sorularda bir değişiklik olacak ne de derslerde.

İKİ AŞAMA TOPLAM BEŞ OTURUM: Sınav iki aşamadan ve toplam beş oturumdan oluşacak. Nisan ayında yapılacak ilk sınava giren adaylar, orada belli bir başarı elde ederlerse ikinci kısımdaki oturumlara girmeye hak kazanacak. Baraj niteliğindeki ilk aşamada, öğrencinin Matematik, Fen, Edebiyat gibi derslerde temel bir bilgiye sahip olup olmadığı tespit edilecek.

İkinci kısımda, 'Matematik Sınavı', 'Fen Sınavı', 'Edebiyat Sınavı' ve 'Sosyal Sınavı' olmak üzere toplam dört oturum olacak. Bu oturumların her biri için bir gün ayrılacak. Toplam dört günde tamamlanacak oturumlar için Haziran ayının son iki hafta sonu, tarih olarak belirlenecek. Yabancı Dil Sınavı için ise altıncı bir oturum yapılacak.

HANGİ OTURUMA GİRECEĞİNİ ADAY BELİRLEYECEK: Hangi sınava gireceğine adayın kendisi karar verecek. Edebiyattan mezun olup matematik sınavına girenin sınavda başarılı olması zor olsa da bu konuda bir kısıtlamayla karşılaşmayacak. İsteyen bütün oturumlara girecek.Bu sistemde de ortaöğretim başarı puanının sınav puanlarına belli bir şekilde eklenmesi söz konusu olabilecek.

KPSS'Yİ ANDIRIYOR: Çok sayıda oturum, çok sayıda soru ve puan türü olması nedeniyle KPSS'yi andıran bir sistem olacak. Her fakültenin kendi öğrenci profilini belirlemesine olanak sağlanacak. Bir fakülte, biyoloji puanına daha ağırlık verecek, bir başka fakülte kimya puanına... Onların taleplerine göre puan türü belirlenecek.

MESLEK LİSELERİ: Meslek lisesi öğrencileri de sistem çerçevesinde istediği oturuma girebilecek. Meslek yüksekokuluna giriş eskisi gibi sınavsız olacak ya da birinci sınav sonuçlarına göre öğrenciler bu yüksekokullara yerleştirilecek.

Katsayı sürprizi

Radikal'in edindiği bilgiye göre 2010'da ÖSS'de yapılacak büyük değişikliğin yanı sıra 2009'da da bazı küçük değişiklikler yapılacak. 2009 ÖSS'de alan-alan dışı arasındaki puan farkı azaltılmaya çalışılacak. Buna göre mevcut sistemde Hukuk Fakültesi'ne girmek isteyen Fen bölümü mezunu adayın önündeki katsayı engeli, 2009'da yapılacak küçük düzenlemelerle biraz daha azaltılacak. Bunun için katsayı değişikliğine gidilebileceği gibi, puan hesaplamasında da yeni düzenleme yapılabilecek.

Sınavsız geçiş hakkı bitiyor

YÖK Genel Kurulu'na, meslek yüksekokullarının teknoloji fakültesine dönüştürülmesi ve bu okullara sınavsız geçişin kaldırılması da damga vurdu. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Sınavsız geçişin 2009'da kaldırılmasına ilişkin kanun taslağı hazırladık.

Bu yıl bir geçici madde konulacak, kabul edilirse sınavsız olarak girebilen adaylar sınava alınacak. Meslek liselerinden gelenler, bir meslek yüksekokul programını tercih edince taban puanı aranmaksızın yerleştirilecek. Sınavsız geçiş mesleki eğitime itibar kaybettirmektedir dedi.

eğitimgazetesi.com

4 yorum:

  1. fizik tedavi gibi 1. bölümden alan bölümler nasıl ogrencı alacaklar peki bu bolumlerı ısteyen ogrenci haziran sinawlarına katılmayacak mı? 1. bölümden alan özel üniversite var mı?birde ben aslında bu sene yerlesmıs bı ogrencıyım okul puanı etkisi dustu falan denildigi ıcın bi sene tekrar deneme kararı aldım eski sistemi dusunursek yanı o sistemin puanıyla kac puanım kırılıcak çok tşkr ederim yanıtlarınz için..

    YanıtlaSil
  2. ADSIZ :) ;
    1) evet, dediğin gibi bazı bölümler (fizik tedavi dahil) birinci oturum sınavla da ( ygs ) öğrenci alacaklar

    fizik tedavi tercih eden bir öğrencinin MF-3 ve YGS-2 puanından hangisi daha yüksekse onunla tercih yapabilecek

    2) evet, bazı özel üniversite bölümleri YGS ile öğrenci alacaklar

    3) 2010 ösys de orta öğretim başarı puanının etkisi azaldı, yalnız bunu ortalama öğrenciler için söylemek daha mümkün, okulun çok başarılı öğrencileri ile çok başarısız öğrencileri arasında yine de önemsenebilecek bir puan farkı olacaktır. fakat yine de bu farkı kapatmak 2009 ösys ye göre daha mümkün gürünmektedir

    4) prensip olarak, oöbp çarpıldığı kat sayının yarısıyla çarpılır (kesin detaylar 2010 şubatta belli olacak)

    iyi günler...

    YanıtlaSil
  3. hocam merabalar ben açıköğretim adalet bölümü okumak istiyorum fakat sayısal bölümü mezunuyum acaba tercih yaparken puanım kırılır mı artı açıköğretimi bitirdikten sonra dikey geçişle lisans programlarına yerleşme şansım varmı

    YanıtlaSil
  4. merhaba;
    yeni sınav sisteminde alan dışı tercihlerde puan kesilmeyecektir

    evet açık öğretimden sonra dikey geçiş sınavıyla lisans programlarına yerleşme hakkın var
    bu konuda www.dikeygecis.org bakabilirsin, bu konuda çok faydalı bir site

    YanıtlaSil

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.