1. GÜÇLÜ BIR BILGI DONANIMI
2. SISTEMLI VE PROGRAMLI ÇALISMAK
3. DOGRU VE SINAVA UYGUN SORULARLA BOLCA PRATIK
4. BILINÇLI DEGERLENDIRME VE DÜZELTME
5. MORAL BAKIMDAN IYI HAZIRLIK- YÜKSEK MOTIVASYON SAGLAMA
6. ISRAR ETMEK
7. SÜRE KULLANIMI KONUSUNDA YETKIN OLMAK - PRATIK DAVRANMAK
Sınav sisteminde değişikliğe gidildiği için psikolojik olarak iki tür tepki oluşabilmektedir. Bu tepkilerden biri bu değişikliğin niçin kendilerine denk geldiğine öfke duymak ve endişelenerek yılı kızgın ve moral olarak olumsuz geçirmeye yöneliştir. İkinci tepki ise belki yine biraz kızgınlık yaşamak; fakat değişikliği bizim dışımızdaki bir durum olarak kabul edip BEN NASIL DAHA IYI HAZIRLANABILIRIM diye çözüm üretmektir. Bu çözüme yönelik düşünce hem enerjimizi verimli kullanmayı hem de performansımızı tam kullanabilmeyi sağlayacaktır.
SORULARIN YENI SISTEMLE UYUMUNDA VE SÜREYI KULLANMADA DIKKAT EDILMESI GEREKENLER
YENI ÖSS'de ön plana çıkacak bir unsur da sınavın yapısına uygun sorularla karşılaşmak ve süreyi en verimli şekilde kullanabilecek antrenmanlar yapmaktır. Bunun için de hazırlık yapılan yerin YENI SINAVA uyumu ve sınav değişikliğini doğru algılamış olması önemlidir. 1. Testlerdeki soru yapısı ile 2. Testlerdeki soru yapısına en uygun soruları üretmek, bilgi birikimi ile sistemi iyi algilamaya baglidir. Ölçme - degerlendirme verilerine dayali, güçlük düzeyi dengeli hazirlanmis sorularla karsilasmak önemlidir. Bu dogrultuda sinavlarin da (DENEME SINAVLARI) ayni titizlikte olusmasi gereklidir. Sinavda süreyi iyi kullanarak hedeflenen sonuçlara ulasabilmek önce konulari çok iyi kavramakla olanaklidir. Sonra da sisteme uygun, nitelikli, ölçücü sorularla bolca pratik yapmak gerekmektedir. Bu konulara da gençlerimiz gereken özeni göstereceklerdir.
YENI SISTEM NASIL HAZIRLANMAYI GEREKTIRIYOR?
Yeni sinav sistemine göre ögrencilerin adim adim izlemeleri gereken hazirlanma süreci söyle olmalidir.
1 - SINAVI TANI
Alanini ve hazirlanacagin puan türünü iyi tani, titizlikle degerlendir ve hedefini belirle.
2 - PUANINI NASIL ARTIRABILECEGINI DÜSÜN
Sinavda hazirlanacagin bölümün sana neler kazandiracagina, hangi konularda kendini gelistirecegine ve nasil daha iyi bir puan alabilecegine odaklan.
3 - PUANINI GELISTIRMEK IÇIN HANGI DERSLERDEN NELER YAPMAN GEREKTIGINI DÜSÜN
Yeni sinavda hazirlandigin alanin puanini olusturan dersleri dikkatle incele, hangi dersler sana ne kadar puan kazandiracak degerlendir. Çalisma sistemini buna göre biçimlendir.
4 - KENDINI SINAVA PSIKOLOJIK OLARAK HAZIRLA
Sistem degisikligi niçin senin döneminde yapildi diye kizgin olabilirsin. Hatta bu sistemde eksiklerin oldugunu fark edebilirsin. Bunlara ragmen bu sistemin herkes için ayni kosullari yarattigini düsün ve sistemi dogru algilayip dogru biçimde hazirlanmanin fark yaratacagina odaklan. Olumlu yönde düsünmeye ve çözüm arayan bir tutuma yönelmeye çalis.
5 - PLANLI - PROGRAMLI VE VERIMLI ÇALIS
Yeni sinavda konu sayisi arttigi ve kapsam genisledigi için özellikle daha ayrintili ve dikkatli olman gerekiyor. Ögrenim gördügün her dersi dikkatle dinle, derse katil ve konulari çok iyi ögren. Ögrendiklerini tekrarla, pekistir.
6 - SISTEMLE ÖRTÜSEN SORULARLA BOLCA PRATIK YAP
Ögrendiklerini sinava tasimanin yolu bolca tekrar ve en uygun sorularla ögrendiklerini pratik yapmaktir. Bunun için yeni sisteme en uygun sorularla kendini sina. Sonuçlarini iyi yorumla ve eksiklerini gider.
7 - KENDINE GÜVEN VE MORALINI YÜKSEK TUT
Sinava hazirlanmak sabirli, dikkatli ve özenli bir hazirlik gerektirir. Bu süreçte inis ve çikislar olabilmekte, hayatini etkileyen her sey sinav hazirligini da etkilemektedir. Bu nedenle kendini, hedeflerinden uzaklastiracak durumlardan uzak tut.
8 - DENEME SINAVI SONUÇLARINI IYI DEGERLENDIR
Sinava hazirlikta ölçme - degerlendirme ve düzeltme çok önemlidir. Dogru sorularla kendini sina, sonuçlarini dogru degerlendir, eksiklerini fark et ve düzelt.
EN YAYGIN TERCİH HATALARI
1- Farklı puan türünden ve orta öğretimdeki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.
2- Tercih listesini doldurmak için istek dışı okullar yazmak.
3- Bölümlerin yüzdelik sıralarını göz önüne almayarak ölü tercih yapmak.
4- Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.
5- Kodlama hatası yapmak.
6- Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.
7- Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak.
8- Tercih formunda doldurabilecek bütün tercihleri doldurmaya çalışmak.
kartalram.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.