Kabızlık |
Seyrek dışkılama ya da hiç dışkılayamama hali.
Belirtiler: 2-5 günde 1 kereden fazla dışkılayamamak. Dışkının sert ve kuru oluşu. Dışkılamanın ancak güç kullanılarak, zorlukla sağlanması.
Dışkılama işlevinin başlamasında dışkının yapısal özellikleri çok önemlidir. Lif ve sıvı içeriği uygun olmayan bir beslenme tarzı veya kalın bağırsak hareketlerinin bozulmasına neden olabilecek herhangi bir etken dışkılama işlevini olumsuz etkilemekte ve kabızlık adı verilen sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İnsanın hayatının belli bir döneminde yaşadığı ve alınacak basit önlemlerle kendiliğinden düzelme ihtimali yüksek bir sorundur.
Kabızlığa sebep olan hastalığı tespit etmek gerekir. Sebebi tespit etmeden alınacak ilaçlar kötü sonuçlar doğurabilir. Kabızlık bağırsak tıkanması sonucu olabilir. Bağırsak enfeksiyonu ve bozuklukları ishal sonra kabızlığa yol açabilir. Dışkılayamamanın yanı sıra, karın ağrıları, kusma ve kan basıncında sapmalar görülürse, bağırsak düğümlenmesinden kuşkulanmak ve acilen hastaneye ulaşmak gerekir.
Aşağıdaki durumlar kabızlık sorunu yaşayan bir insanın İç Hastalıkları Uzmanına başvurmasını gerektirir:
- Kabızlık sorununun basit önlemlere ve ilaç tedavisine cevap vermemesi
- Dışkıda kan görülmesi
- Dışkılamanın ileri derecede ağrılı olması
- Kabızlık ve ishal ataklarının birbirini takip etmesi *Kabızlıkla beraber vücutta bir sorun olabileceğini düşündüren başka belirti ve bulguların olması
- Bu tür durumlarda İç Hastalıkları Uzmanı yaptığı değerlendirme sonrası direkt tedaviye başlayabilir, bazı ileri incelemelerin yapılmasını isteyebilir veya bir Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji Uzmanı muayenesi yapılmasını önerebilir.
Nedenler: Yanlış beslenme, hareketsizlik, bağırsak tembelliği, karın kaslarının zayıflığı, yetersiz sıvı alımı vs. Ayrıca stres, cinsel doyuma ulaşamamak, gerginlik ve ruhsal problemler de kabızlığa yol açabilir.
Şifalı sebze meyve ve otlar:
Kabız olmayı önlemek için-sebze çorbaları, sebze yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık, çavdar ekmeği çok faydalıdır. Ardıçtohumu, erik, hardal, portakal, kuşdili, salep, pazı, havuç, ebegümeci, lahana, yerelması, kabak, semizotu, marul, soğan, pırasa, ıspanak, badem, kayısı, incir, keçi boynuzu, ayva, kiraz, çilek yemeleri önerilir. Dışkının kurumasını önlemek için günde en az 8 bardak su içmelidir.
Dikkat edecekleri yiyecekler et, kahve çay, pirinç, kırmızı şarap, peynir, muz. Sigara en az miktara indirilmeli, alkolu bırakmalı.
Öneriler
- *Sabah uyanınca ve akşamları yatmadan önce 2 bardak ılık ballı su içilir. Bu işlemi devamlı yaparsanız barsaklarınızda başka bir hastalık olmadığı süre içinde hiç kabızlık çekmezsiniz.
-
*Yatmadan önce 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı kuşburnu konur. 20 dakika demlendirilir sonra içilir. -
*Yarım kg incir yıkanır ve kıyma makinesinden geçirilir. 5 gr sinameki tozu ile iyice karıştırılır. Sonra salam biçiminde yuvarlanarak ince kağıtlara sarılır. Buzdolabında kaldırılır. Her gün aç karnına fındık büyüklüğünde yenir. 20- 30 günlük kürler yapılır. -
*1 tane hıyar kabuğu soyulmadan ince ince doğranır. üzerine 1 çorba kaşığı süzme bal ile 2 çorba kaşığı limon suyu dökülür. Öğle ve akşam yemeklerinden önce yenir. -
*Mercimeği ve lahanayı ayrı ayrı haşlayıp süzün. Lahana yapraklarını ince şeritler halinde kıyın. Diğer tarafta yoğurt, limon, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı elde veya blenderla çırpıp, bu sosu sıcak mercimek ve lahanayla iyice karıştırın. -
*Bir su bardağı kaynar suyun içine ince kıyılmış birer çay kaşığı ebegümeci ve sarmaşık katılır demlenir. Yemek arasında birer çay fincanı içilir. -
* Ayısarımsağı bağırsak sistemi üzerinde çok etkilidir. -
* Yarım çay bardağı kereviz,domates havuç suyu sıkılıp karıştırılır. Sabahları kahvaltıdan yarım saat önce içilir. -
*Bir su bardağı turunç suyunun içine bir kahve fincanı hint yağı karıştırın.sabah kahvaltısından yarım saat önce için. -
*Bir litre içine bir avuç pazı ekleyin kaynatın süzün yemek aralarında birer fincan için. Ispanak, semizotu ile aynı işlem yapılabilir. -
*4 tane incir dörder parçaya bölünur. 1 bardak çiğ süte atılır. 12 adet kuru üzüm eklenir. Hafif ateşte kaynatılır. 10 saat bekledikten sonra sabahleyin aç karnına içilir. -
*Hurma ve erikleri küçük parçalar halinde doğrayın. Bir tencereye koyup üzerini bir parmak geçecek kadar suyla doldurun ve kısık ateşte suyunu çekip marmelat kıvamına gelinceye kadar pişirin. Blenderdan geçirin. Bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın. Her sabah aç karnına bu marmelattan 1-2 dolu yemek kaşığı yeyin. -
*Yulaf kepeğini üzerini 3 parmak kadar geçecek kadar suyla tencereye koyun. Orta ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına gelip fokurdamaya başlayınca kabuklarıyla rendelediğiniz yeşil elmaları, cevizi ve tarçını da ekleyip 2 dk kadar karıştırın. Ocaktan alıp bir servis tabağına dökün. Buz dolabımda soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serperek yiyin. -
* 5 tane kayısı yenir üzerine ılık su içilir. -
* Günde 100gr karadut yenir. -
* Limonu sıkın. Zeytinyağı ve suyla karıştırıp blenderda 1-2 dakika çırpın. Sabah bir bardak aç karnına için.
* Bir litre suyun içine iki avuç küçük parçalara ayrılmış balkabağı ekleyin kaynatın süzerek aç karnına 1 fincan için -
* Bir su bardağı rendelenmiş havucu kendi suyu ile pişirin.(suyu az gelirse 1 fincan ekliyebilirsiniz.) Üstüne bir limon suyu ekleyin. Her gün yemeklerden evvel yiyin. -
* Elmaları kabuklarını soymadan küçük parçalar halinde doğrayın. Üzerini örtecek kadar su ile haşlayın. Üzerine tarçın dökerek sabah kahvaltıda yiyin. Elmanın kabuğundaki pektin kabızlığı önlüyor -
* Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş çay yudumlanarak içilir -
* İki avuç lahana yaprağı mikserden geçirildikten sonra sıkılarak elde edilen suyunun içine az miktarda tuz ilave edilerek içilir. -
* Frenk kimyonu tohumu,rezene tohumu, nane, sinameki eşit miktarda karıştırılır. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı atılır.1-2 dakika kaynatılır. 10 dakika demlendirilir. Sabah 1 fincan içilir. -
* Kahvaltıda zeytinyağına batırılmış kızarmış ekmek yenir. -
* Rezene tohumu, papatya, sinameki, barutağacı kabuğu eşit miktarda karıştırılarak bir fincan kaynar suyu 2çay kaşığı atılır.10 dakika demlenir ve geceleri içilir. -
* Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı ebegümeci katılıp oniki saat bekletilir. Süzülerek bir çay kaşığı süzme bal ilavesiyle günde iki kez yemek aralarında birer çay fincanı içilir. -
* Çorbalara ebegümeci yaprağı konur. -
* Bir bardak kabak suyu çıkarılır bal ile karıştırılarak içilir. -
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kara hindibağ ekleyin demleyin yemek aralarında birer çay fincanı içilir. (güveyk çayıdır) -
* 2 bardak suya 30 gr marul yaprağı konup haşlanır. Suyu içilir. -
* Her gün yemek aralarında birer çay fincanı domates suyu içilir. -
* 2 aylık incir kürü: Her akşam ılık suda yıkanmış 5 tane kuru incir bir kaba konur.Üstüne çıkıncaya kadar su ilave edilir.Ertesi sabah aç karnına incirler yenir,üzerine suyu içilir. -
* 1 bardak kaynayan suya 1 tutam sinameki yaprağı katın.1-2 dakika kaynatılıp.demlendirin. sabah, akşam 1 fincan içilir. -
* Armut, erik, kuru kayısı meyveleri kaynatılarak suyu içilir. -
* Bir çay fincanı kaynatılmış suya havanda dövülmüş toz halindeki keten tohumu ekleyip demlendirin. Süzerek yemek aralarında bir fincan için. -
* 2 bardak kaynar suya 25 gr dişbudak yaprağı konur.15 dakika bekletikten (Demlendirin)sonra süzülür. Sabah akşam 1 bardak içilir. -
* Bir çay kaşığı ebegümeci,dövülmüş keten tohumu,ince kıyılmış sinamiki yaprağı eşit miktarda karıştırılır.Bir bardak kaynar suya atılır. 1-2 dakika kaynatılıp demlenir. Yemek arasında bir fincan içilir. -
* Ceviz: Ceviz yaprağı çayı da kabızlığa karşı etkili bir ilaçtır. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ceviz yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1 bardak çay aç karnına yudumlanarak içilir. -
* Sabahleyin kuru incir ortasından ikiye kesildikten sonra zeytinyağına batırılır yenir. -
* 20 şer gr karaakçaağaç kabuğu + frenküzümü yaprağı+ yabani hindiba yaprağı + yabanyasemini kökü + ebegümeci çiçeği + ısırganotu kökü + ışgınotu köksapı + ıhlamur çiçeği karıştırılır. 2 bardak suya 2 çorba kaşığı konur. 2 dakika kaynatılır. 1 tutam sinameki ilave edilip üstü kapanır. 15 dakika dinlendirilip süzülür. Yatmadan önce yarım fincan içilir. İçileceği zaman 1 kahve kaşığı balla tadlandırılır. -
*12 tane kuru eriğin üstüne çıkacak kadar kaynar su konur. 1 tatlı kaşığı süzme bal ile 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edilir. Erikler sabah aç karına süt veya yoğurtla yenir. -
* 1 lt suyu 10-15 gr mahmude kökü tozu konularak kaynatılıp süzüldükten sonra yemeklerden sonra 1 çorba kaşığı içilir.
- alıntı -
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.