SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

05 Ağustos 2009

KİLOLU GENÇLERE TAVSİYELER

Kilolarıyla başı dertte olan gençlere güvenli tavsiyeler

Sağlıklı alışkanlıklar, gençlerin kilo vermesinde büyük rol oynuyor. Gelişim çağında olan gençlerin yedikleri besinleri azaltmak, kesmek tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Burada ailelere önemli bir görev düşüyor. Peki anne ve babalar bu konuda ne yapabilir? İşe bu sorunun cevabı: Gençlerin kilo vermelerine yardımcı olmak için Mayo Clinic'te yer alan pratik yolları anlatabilirsiniz.

Gençlik çağı obezitesi tehlikeli bir problemdir. Gençlerde kilo kaybı için sihirli bir diyet planı bulunmuyor. Fakat, yardım etmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Öncelikle çocuğunuzu, ömür boyu sürecek sağlıklı alışkanlıklar kazanması için cesaretlendirin.

Eğer çocuğunuz aşırı kiloluysa, muhtemelen aşırı kiloları hakkında kaygı duyuyordur. Yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı gibi ömür boyu süren sağlık risklerinin yanında aşırı kilolu olmanın verdiği sosyal ve duygusal sıkıntılar, gençler için yıkıcı olabiliyor.

Çocuğunuza, "Kilonu değiştiremiyorum. Ancak, doğru kararları vermende yardımcı olabilirim" diyerek işe başlayabilirsiniz.

Gerçekçi olmayan görüntülere itiraz edin: Kilo ve boy görüntüsü, özellikle genç kızlar için hassas konular olabilir. İş gençlerde kilo vermeye gelince, çocuğunuza ideal ve mükemmel bir vücut ağırlığı olmadığını hatırlatın. Bir kişi için ideal olan kilo, bir başkası için ideal olmayabilir.

Şişman ya da zayıf hakkında konuşmaktan çok, sağlıklı kiloda kalmak için çocuğunuzun davranışlarına odaklanın. Doktorunuz çocuğunuzun vücut kütle indeksi, yaşına uygun kilosu, boyu ve genel sağlığı için gerçekçi amaçlar oluşturmada yardımcı olabilir.

Kilo vermenin uzun bir süreç olduğunu belirtin: Çocuğunuzun kilo vermenin ömür boyu süren bir taahhüt olduğunu anlamasına yardımcı olun. Moda olan diyetler gelişmekte olan çocuğunuzun demir, kalsiyum ve diğer gerekli zorunlu besinlerini sömürebilir. Kilo verdiren haplar ve diğer hızlı, köklü olmayan çözümler, problemin kaynağına hitap etmiyor. Ve etkileri genellikle kısa süreli oluyor. Alışkanlıklarda kalıcı değişiklikler olmaksızın verilen kilolar yeniden geri alınıyor.

Hareketliliğe teşvik edin: Yetişkinler gibi, gençlerinde günde yaklaşık 1 saat egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Ancak bu 1 saatlik egzersizin hepsinin aynı anda yapılması gerekmiyor. Daha kısa ve gün boyu tekrar eden aktivite zinciri de kalori yakabilir.

Okuldaki ya da gittiği gruplardaki takım sporları da aktif olmanın en iyi yoludur. Çocuğunuzu yürümeye, bisiklete binmeye ya da kaykay yapmaya teşvik edin. Okuldan sonra bir saat basket oynama, ip atlama ya da köpeği yürüyüşe çıkarma gibi kalori harcayabileceği aktiviteler yapmasını sağlayın. Hatta evi süpürm ve arabayı yıkamanın aerobik faydası vardır.

Kahvaltı yaptırın: Saatinizin alarmını daha erkene kurun ve çocuğunuza sabahları kahvaltı yaptırın. Besleyici bir kahvaltı çocuğunuzun metabolizmasını canlandıracak ve ona tüm gün enerji verecek. Hatta daha iyisi, çocuğunuzun günün geri kalan bölümünde fazla yemek yemesini engeller. Eğer çocuğunuz bol lifli tahılları ya da tam buğday ekmeğinden tostu istemezse, bir parça peynir ya da bir avuç dolusu fındık, birkaç parça meyve de aynı işi görür.

Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın: Okula giderken, çocuğunuz yanına bir paket patates cipsi koymak yerine üzüm, portakal, çilek ya da diğer taze meyveler; dilimlenmiş kırmızı, turuncu ya da sarı biberler; çery domates, küçük havuçlar, az yağlı yoğurt ya da puding, fiyonk biçimde üstü tuzlu krakerler, peynir dilimleri gibi sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun yediği yemeğin miktarını takip edin: Çocuğunuzu doyduğunda yemeyi kesmesini öğütleyin. Tabağındaki bir dilim pizza ve yarım pasta ile doyabilir. Yemeğini paylaşmasını sağlayibilir, daha küçük porsiyonlar sunabilir ya da tabağındakileri bitirmeden kalkmasına izin verebilirsiniz.

Sıvı kalorileri hesaplayın: Ortalama 330 gramlık maden sodası 100 kaloriden fazlası ile 19 çay kaşığı şeker içeriyor. Meyve suyu, kahve ve diğer içeceklerdeki kaloriler ve şeker, çok hızlı kalori almanızı sağlayabiliyor. Soda ya da diğer şekerli içecekler yerine su içmek, çocuğunuzun 100 kalori almasına engel olur.

Sağlıklı beslenmeyi aile olayı yapın: Sağlıklı beslenmeye sadece çocuğunuzu alıştırmayın, ailecek bunu uygulamaya çalışın. Sağlıklı yiyecekler tüketmek ve daha fazla spor yapmak herkes için yararlıdır. Tüm ailenin sebze, meyve, buğday ekmeği, kahverengi pirinç ya da yulaf gibi tam tahıllar yemesini sağlayın. Çocuklarınıza da böylece örnek oluşturabilirsiniz. Abur cubur almamaya çalışın. Sağlıklı yiyecekler bazen fazla pahalı olabilir, fakat sağlığınız için önemli bir yatırımdır. Ailenizin hoşuna gidebilecek değişik, yeni tarifler ya da daha sağlıklı alternatifler deneyin. Akşamları ailece yürüyüşe çıkın, haftasonları spor merkezine gidin.

Pozitif olun: Aşırı kilolu olmak, ister istemez kendine güveninizi azaltabilir, ancak bu durum dünyanın sonu değildir. Çocuğunuzun kaygılarını dinleyin. Çabaları, yetenekleri ve başarıları hakkında düşüncelerinizi söyleyin. Duygularını ifade etmesinin sağlıklı yollarını öğrenmesine yardım edin.

Eğer çocuğunuz kilolarıyla sağlıklı bir şekilde mücadele edemiyorsa, kilo-kontrol programlarını veya profesyonel danışma gibi yardımları da göz önünde bulundurun. Bu destek, sosyal baskıya karşılık vermek, daha pozitif bir yaklaşım sahibi olmak, kendine güvenmek ve kilosunu kontrol altında tutmak için gerekli araçları çocuğunuza verebilir.

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.