SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

02 Ağustos 2009

ÇİFT DİPLOMAYA YÖNELİK ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMI

Çift diplomaya yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP), bir Türk üniversitesi ile bir yurtdışı üniversitesi tarafından ortak olarak yürütülen lisans programı şeklinde tanımlanıyor

UOLOP programlarıyla ilgili bilgi vermeye bugün de devam ediyoruz. UOLOP programını başarıyla tamamlayan öğrencilere, her üniversiteden bir tane olmak üzere iki ayrı diploma veriliyor. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi ve New Paltz Üniversitesi tarafından yürütülen “Lisans/Bachelor of Arts/ Bachelor of Science” diplomasına yönelik “İşletme” programını başarıyla tamamlayan bir öğrenci iki ayrı diplomayı almaya hak kazanıyor.

Birinci diploma İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilen lisans diploması. Bu diplomanın üzerinde “SUNY New Paltz Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilmiştir” ibaresi bulunuyor.

İkinci diploma ise SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilecek bir lisans diploması. Bu diplomanın da üzerinde “İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen program sonunda SUNY New Paltz Üniversitesi tarafından verilmiştir” ibaresi yer alıyor.

Öğrenciler çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamazlar. Bir başka ifadeyle örneğin Türkiye tarafındaki gerekler tamamlandığı halde henüz yurtdışı tarafındaki gerekleri tamamlamamış olan bir öğrenciye Türkiye’den de yurtdışından da diploma verilmiyor.

Yatay geçiş

- Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu bir UOLP’den aynı üniversite bünyesindeki diğer bir UOLP’ye geçiş, öğrencinin kayıtlı olduğu ortak üniversitesinin onay vermesi ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te yer alan diğer koşulların sağlanması durumunda mümkün olabiliyor.

- Türkiye’deki bir üniversitenin UOLP’sinden, Türkiye’deki başka bir üniversitenin UOLP’sine yatay geçiş yapılamıyor.

- Bir UOLP’den, yurt içindeki diğer eğitim programlarına yatay geçiş öğrencinin UOLP’ye yerleştiği yıldaki ÖSS puanının yatay geçiş için başvuruda bulunduğu programın o yılki taban puanından az olmaması ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelikte yer alan şartları taşıması halinde mümkün olabiliyor.

Bunları biliyor musunuz?

- 2008 ÖSYS’de, devlet üniversitelerindeki Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen 5 bin 516 adayın

3 bin 426’sı genel liselerden,

1053’ü yabancı dil ağırlıklı lise ve özel liselerden,

545’i Anadolu liselerinden mezundu.


- 2008 ÖSYS’de 15.929 kişinin ilk tercihi Türk dili ve edebiyatı oldu. Tercih formlarında Türk dili ve edebiyatı bölümleri 239.008 kez tercih edildi.

2008 ÖSYS’de Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde okul birincilerine ayrılan 168 okul birinciliği kontenjanına 20 birinci yerleşti. Bunlar dışında bir okul birincisi de genel kontenjandan Türk dili ve edebiyatı bölümüne girdi.

- Gözde Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden Boğaziçi Üniversitesi

Türk Dili ve Edebiyatı programını geçen sene 379 kişi birinci sırada tercih etti, ancak 38’i buraya yerleşmeyi başarabildi.

- 2008 ÖSYS’de Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin engelli kontenjanlarından faydalanan 11 aday oldu. 78’si devlet üniversitelerinde, 3’ü de vakıf üniversitelerinin tam burslu bölümlerinde olmak üzere toplam 283 aday Türk dili ve edebiyatı bölümünü kazandığı halde kayıt yaptırmadı.

Özel koşullara dikkat

Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımasına bağlı. Adayın, internet ortamında bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programın öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermez.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik, mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığı’nca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanının elverdiği bir programa (burslular hariç) yerleştirilir.

Tablo-6A’ya göre 0.8 katsayısı veya ek puan veya sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilen aday, kayıt sırasında okul türü veya alanını belgelendirmek zorundadır. Tablo-6’da yer alan okul türü veya alandan mezun olduğunu belgelendiremeyen aday yerleşmiş olduğu programa kayıt hakkını kaybeder.

Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.