SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

15 Ağustos 2009

2009 YURTKUR YURT KAPASİTESİ, YURT BAŞVURUSU, KREDİ MİKTARLARI


YURT-KUR Yeni Öğretim Dönemine Hazır

YURT-KUR YURTLARI (sayfa İE ile görüntülenebilmektedir)

15 Ağustos 2009

YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, 2009-2010 akademik yılında açılacak 17 yurt ile kapasiteyi 7 bin artırarak 225 bin civarına çıkaracaklarını belirtti.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, 2009-2010 akademik yılında açılacak 17 yurt ile kapasiteyi 7 bin artırarak 225 bin civarına çıkaracaklarını belirtti ve ''Kendi çocuklarımızın kalamayacağı yurtlar yapmıyoruz artık.

Eski anlayış olsaydı, bu 7 bin kapasite 17-18 binler olacaktı'' dedi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YURT-KUR'un Türkiye genelindeki 240 yurdunda 217 bin öğrenci kapasitesi bulunduğunu anlattı.

Bu sene üniversitelerde 90 bin kontenjan artışı olduğunu hatırlatan Albayrak, ''YURT-KUR tarihinde ilk defa, bir yılda 12 tane devletin dönem başında açacağı, ayrıca 5 tane kiralanan yurdumuz var. Bir yılda 17 yurt açıyoruz. Bu şekilde kapasitemiz 7 bin artarak 225 bin civarında olacak'' dedi.

Öğrencilerin, üniversiteyi kazandıkları kente gittiklerinde yurt problemiyle karşılaşmamaları için çalıştıklarını işaret eden Albayrak, şöyle konuştu:

''Son 6 yıldır artık süit, 3 kişilik, televizyon ve buzdolabı bulunan odalardan oluşan yurtlarımız var. 23 Eylül sabahı tüm yurtlarımız 225 bine yakın kapasitesiyle tüm öğrencilerin hizmetinde olacak. Kendi çocuklarımızın da vatandaşlarımızın çocuklarının da kalamayacağı yurtlar yapmıyoruz artık. Eski anlayış olsaydı, bu 7 bin kapasite 17-18 binler olacaktı. İyi ve güzel yetişmiş, iyi bilgi sahibi gençlerin, Türkiye'nin geleceğine daha çok katkı sağlayacağı düşüncesiyle çalışmalara devam ediyoruz.''

Albayrak, sosyal devlet anlayışını üniversite gençlerine yansıtan bir kurum olduklarını, bu yüzden son yıllarda çok fazla yurt ücreti de almadıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yeni kayıt olan bir öğrenciye, sabah kahvaltısı, akşam yemeği katkısı yapıyoruz. Bir de burs veya öğrenim kredisi verdiğiniz zaman, çok samimi söylüyorum, öğrenci rahatça temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde oluyor. Bu çok önemlidir. Keşke imkanlar daha fazla olsaydı.''

-''BURS VE KREDİ ÖDEMELERİ YÜZDE 300 ARTTI''-

YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısının 817 bin olduğunu, geçmiş yıllarda bu sayının 350 bin civarında olduğunu bildirdi.

Son 6 yılda burs ve öğrenim kredisinde yüzde 300'e varan artış sağlandığını vurgulayan Albayrak, ''Aylık 45 TL'den 180 TL'ye çıktı. 2010'da daha da artacak. Her ayın 7'sinde öğrencimiz, banka kartıyla ATM'lerden kredisini veya bursunu alabiliyor'' dedi.

Öğrencilerin yurt ve burs ile öğrenim ve katkı kredisi için başvuruların başladığı uyarısında bulunan Albayrak, şunları söyledi:

''Üniversiteyi kazanan gençlerimizin, 14 Ağustos ile 25 Eylül günleri arasında YURT-KUR internet sitesinden mutlaka yurt, öğrenim ve katkı kredisiyle burs başvurularını yapmalarını istiyoruz. Bu tarihler arasında müracaat etmeyen gençlerimize, maalesef YURT-KUR olarak çok fazla katkı sağlayamayız. Kanun ve yönetmeliklerimiz, özellikle müracaat etmiş öğrencilerin problemlerini çözüyor. Daha sonra, eğer yurtlarımızda boş yer varsa alıyoruz. Tüm gençlerimizden arzum, mutlaka YURT-KUR'a müracaat etmeleri. Artık öğrencilerimizden tek evrak istiyoruz. Önceden 12-13 evrak isteniyordu. Öğrenci, üniversiteyi kazandığı şehre gittiği zaman aynı gün hem üniversiteye kaydını yaptırabiliyor, hem de YURT-KUR işlemlerini yapıp memleketine dönebiliyor.''

-ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI-

Hasan Albayrak, yaklaşık 5 sene önce öğrenim ve katkı kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında, borçlarını ödemeyen vatandaşlara mektup gönderildiğini belirtti.

Borç sahiplerine, ''Öğrenciyken öğrenim kredisi alanların, borçlarını ödedikleri takdirde bir öğrencinin okumasına katkı sağlayacaklarının'' hatırlatıldığını bildiren Albayrak, ''Vatandaşlara çok teşekkür ediyorum, çok duyarlı davrandılar. Son 5 yıldır, YURT-KUR'un öğrenim ve katkı kredilerinin geri dönüşleri 1,7 milyon TL'ye yaklaşmıştır'' diye konuştu.

Geri ödemelerin sağlanması çalışmalarının sürdüğünü belirten Albayrak, 10 Temmuz'da hayata geçirilen, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme kapsamında, vatandaşlara borçlarını ödemede kolaylık getirildiğini hatırlattı.

Düzenlemeye göre, zamanında ödenmeyerek vergi dairelerince takibe alınmış borçların bir defada ödenmesi halinde, gecikme zamlarının yüzde 70'inin affedildiğini dile getiren YURT-KUR Genel Müdürü Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Borçlarını, 1 yılda öderlerse yüzde 50'sini, 2 yılda öderlerse yüzde 25'ini, 3 yılda öderlerse yüzde 10'unu affediyoruz. Önemli olan vatandaşlarımızın problemli dosyalarını ortadan kaldırmak. Vatandaşlarımız çok duyarlı. 80 bin civarında vatandaşımız, geri ödeme için müracaat etti. Önümüzdeki 3 ay içinde müracaatlar umuyorum ki 1 milyona yaklaşacak. Ödemeler bir kaynak olacak ve bu kaynağı gençlerimize aktaracağız. Yeni ve modern yurtlar yaparak gençlerimizin hizmetine sunacağız.''

aktifhaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.