SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

17 Mayıs 2009

STRESİ KONTROL ALTINA ALMA, STRESLE MÜCADELE, SINAV STRESİ


SINAV STRESİNİ YENEBİLİRİZ

Sınava hazırlanmak için çalışma masanızın başında saatleriniz, günleriniz geçti. Sınavdan bir gün önce midenize ya da başınıza dayanılmaz bir ağrı saplanınca moraliniz tümden bozuldu. Bu ağrıyla sınava nasıl gidebileceksiniz? Nasıl zihninizi toparlayıp sorulara yanıt verebileceksiniz?

Sınav günü son bir çabayla sınav salonuna kendinizi attınız. Şimdi sorular elinizde. Başınızda bir zonklama, soluğunuz daralıyor, gözünüzün önü kararıyor, kulaklarınızda sanki davullar çalınıyor. Soruların yanıtları kitabınızda, hani kitabın sağ sayfasının üst bölümünde… Hatırlamanız gerek, ama olmuyor, hatırlayamıyorsunuz. ÇÜNKÜ SINAV STRESİ YAŞIYORSUNUZ.

Yaşadığınız gerilimli durumda kan dolaşımınıza stres hormonları salgılanıyor, beyninize ve midenize daha az kan giderken, kaslarınıza kan hücum ediyor. Kan dolaşımınıza salgılanan stres hormonları düşünme yetinizi ve belleğinizi zayıflatıyor.

Yukarıda söze, "sınava girmek için çalışma masanızın başında saatleriniz, günleriniz geçti" diye başlamıştım. Gerçekten çok uzun zamanınızı sınava hazırlık için ayırmış olabilir, hatta sinemadan, arkadaşlarla keyifli buluşmalardan fedakârlık etmiş olabilirsiniz bu süre içinde.

Spor mu? Yok canım, sınava hazırlanırken spora ayıracak vakit mi var?!!!

Bir şeyi merak ediyorum. Acaba bu sınava hazırlanmak için ayırdığınız saatlerden ne kadarında gerçekten sınava hazırlanmak için birşeyler öğrendiniz?

Yoksa, birazcık da hayal kurdunuz, vaktiniz olmadığı için göremediğiniz arkadaşlarınızla telefonda konuştunuz, "mailleştiniz!", "chat" yaptınız, ders çalışırken çok sıkıldığınız için zaten televizyon veya radyo da açık… mı?

Sınava hazırlanırken uygulayabileceğiniz bazı kurallar:

Öğrenmek için çalışmayı deneyin, sınavı başarmak için değil.

Her öğrendiğiniz bilginin yaşamda bir yeri olduğuna inanın ve hatta yaşamdan örnekler bulun o bilginin uygulanabileceği. Böylelikle aklınızda kalmasını da kolaylaştırırsınız.

Ezbere dayanan bilgileri ufak kâğıtlara ya da kartonlara not edin. Hep cebinizde dursun. Yolda yürürken, otobüs, dolmuş, v.s. beklerken, zihninizde tekrarlayın, sonra cebinizdeki kağıttan kontrol edin.

Bir yöntem de metinleri teybe okuyup, her fırsatta, yürüyüşte, parkta oturup… dinlemek.

Kendinize sınav hazırlığı için sonsuz zaman yerine, belirli bir süre ayırın. O sürenin sonunda size keyif verecek bir şeyler yapın. Özellikle çalışma mekânınızdan çıkın, hatta sokağa çıkın. Olabilirse arkadaşlarla sohbet edin.

Spor yapmayı, yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Haftada üç saati (3 kez bir saat veya 2 kez bir buçuk saat olabilir) spora veya yürüyüşe ayırın.

Hoşlandığınız uğraşlar varsa onlara da zaman ayırın. Gitar mı çalıyorsunuz? Derslerden yorulunca 15 dakika gitar çalmak keyifli ve dinlendirici olmaz mı?

Sınava ne zaman mı hazırlanacaksınız? Hazırlanmak için ayırdığınız saatlerde. Çünkü bu saatler dışındaki faaliyetlerinizle enerjinizi dengeleyeceğinizden sınava hazırlık için ayırdığınız zamanda daha verimli olacaksınız.

Çalışmak için odaya kapandınız ama dikkatinizi toplayıp çalışamıyorsanız kasma – gevşetme çalışmasını ve soluk çalışmasını deneyin. Her dikkatiniz dağıldığında bu çalışmaları tekrarlayabilirsiniz. En fazla 5 dakikanızı alır.

Yorulduğunuzda göz hareketleri ile boyun hareketlerini yapın, sonra çalışmaya devam edin.

Başarılı olmak için önce başarılı olacağınıza inanmanız gerekiyor. "Nasıl olsa ben bunu beceremem" diyerek başlarsanız zaten beceremeyeceğiniz kesin. Kendi kendinize şu cümleyi tekrarlayın, "Başarmak benim elimde, istersem başarırım. Başarmayı gerçekten istiyorum. Başaracağım".

En büyük keşifler hayal sonucu ortaya çıkmış. Neyi nasıl imgelerseniz olayların gidişini de ona göre etkilersiniz. Bugün imgelemenin gücünü Doğu bilgeleri kadar Batı bilimi de kabul ediyor. Her gün kendinize 15-20 dakika ayırın gevşeme ve imgeleme çalışmalarını yapın.

Sağlığınıza çok iyi bakmalısınız bu süre içinde. Belki hazırlık süresince bedeniniz bazı aşırılıklara dayanabilir ama sınav günü geçtikten sonra mutlaka sizden intikam alacaktır.

Alkol ve sigara kullanmayın. Alkollü kafayla bir şey öğrenmek olanaksız, bunu siz de bilirsiniz. Bir gece önce içtiğiniz alkolün ertesi gün hala damarlarınızda kaldığını ve beyninizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

Sigara dumanına boğulmuş bir odada bir yandan zehirlenirken bir yandan çalışmanızın veriminizi büyük ölçüde düşüreceğini aklınızdan çıkarmayın.

Beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Olabildiğince bol sebze ve meyve yiyin. Kırmızı eti azaltın. Yediğiniz gıdanın çeşitli, vitamini bol olmasına özen gösterin. Unutmayın, bu yaşamınızda karşılaşacağınız pek çok sınavdan sadece bir tanesi. Siz yalnızca bu sınava değil yaşama hazırlanıyorsunuz.

Uykunuzu ihmal etmeyin. Uykusuz geçen geceler bilginize bilgi katmak yerine beyninizi uyuşturup, stresinizi artırır.

Stressiz olmak adına gevşeyip yayılmayın. "Adam sende, olmasa da olur" demeyin. Evet, ölüm kalım meselesi değil bir sınav. Ama siz bir kez kararlısınız bu sınava girmeye, öyleyse enerji ile eğilin konuların üzerine.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE

Yemeğinizi ve uykunuzu ihmal etmeyin. Giyeceklerinizi, sınav malzemenizi (kalem, silgi, v.s.) hazırlayın. Gevşeme ve imgeleme yapın.

Son gün çalışmamanız önerilir. Ancak, iyi bilmediğinizi düşündüğünüz bir konu varsa, çok zaman harcamadan gözden geçirebilirsiniz.

SINAV SABAHI

Uyanınca, yataktan kalkmadan güzel gerinin. 32 dişinizi göstererek yaşama kocaman bir gülücük gönderin. Siz ona gülün ki o da size gülsün. Kalktıktan sonra kasma - gevşetme ve soluk çalışmalarını yapın. Korkmayın bu çalışmalar 5 dakikadan fazla zamanınızı almazlar.

Kahvaltı edin. Her gün alışık olduğunuz yiyecekleri yiyin. Değişik bir şeyler yiyerek midenizi şaşırtmayın. Örneğin portakal suyu içmek alışkanlığınız yoksa vitamin olacak diye o sabah içmeyin, sindiremez, rahatsız olursunuz.

Mideniz boş olmamalı ama çok dolu olup sizi rahatsız da etmemeli.

Sınav öncesi dedikodulara ve sınav sorularına ilişkin yorumlara kulaklarınızı kapayın. Bunlar ancak moral bozar, son dakikada size katkısı olamaz.

Alıntı

SORU SOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.