SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

05 Mayıs 2009

ÖSS ÖNCESİ BESLENME


Uzmanlar, ÖSS’ye girecek öğrencilere kahvaltıda üzüm pekmezi, peynir, yarı yağlı süt ve yumurta yemelerini öneriyor. Öğrencilerden sınavdan önceki akşam patates kızartması, çay, kahve, baklagil ve bulgur pilavı tüketmemeleri istendi.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, öğrencilere şu önerileri yaptı:

“Özellikle sınav öncesi gece beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde yemek yemeliler. Gece yatmadan en az 2 saat öncesinde hiçbir kafeinli, kolalı içecek, çay ve kahve tüketilmemelidir. Ayrıca fazla sıvı da tüketilmemelidir. Fazla sıvı gece kişiyi idrara zorlar ve uykusuz kalmasına neden olur. Tatlı ihtiyacını gidermek için de çikolata ve pasta yerine evde hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca sınavdan bir gün öncede kesinlikle kuru baklagil, yağda kızarmış patates ve bulgur pilavı yenilmemelidir. Bunların sindirimi uzun sürer ve gaz yapar. Bu da sınav sırasında rahatsızlık verir.”

KAHVALTIDA HAZIR MEYVE SUYU İÇMEYİN
Sınava gireceklere sınavdan 2,5 saat önce evlerinde kahvaltı yapmalarını öneren Doç. Dr. Elmacıoğlu, kahvaltıda asla hazır meyve suyu, poğaça ve çikolata yenilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, bu gıdaların kan şekerinin hızla yükselmesine ve düşmesine neden olacağını, bunun da konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi ve uyku hali vereceğini belirtti.

PEYNİR, YUMURTA VE YARI YAĞLI SÜT
Sabah kahvaltısında mutlaka üzüm ekmezi, peynir, yarı yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı bir kahvaltı yapılmasını öneren Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, şunları söyledi:

“Kahvaltıda sadece meyve yemek, meyve suyu içmek proteinsiz reçelli ekmek veya ballı ekmek yanlıştır. Sınav esnasında susamaya neden olacaktır. Sınav esnasında ise hiçbir besin mucize yaratmaz. Su ve evde sıkılmış meyve suyu en uygun içecektir. Sınav süresi uzun ve havanın da sıcak olacağı gözönüne alındığında sıvı kaybı meydana gelecektir. Sıvı kaybı hafızada karmaşa ve kararsızlık yaratır. Bunun için sıvı alınmalı ancak bu da gerektiği oranda olmalıdır.”

Doç. Dr. Elmacıoğlu, sınav stresini azaltmak için sınav anında az miktarda kuru kayısı ve kuru üzüm de yenilebileceğini ancak tüketilmesi gereken her şeyin fazlasından kaçınılması gerektiğini bildirdi.

AA

SORU SOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.