SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...

30 Mayıs 2009

2010 ÖSS’DEN BAZI DETAYLAR


27 Mayıs 2009

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin (İKÜ) "2010 Üniversiteye Girişte Yeni Sistem" konulu panelini izledim.


Yeni sınav sisteminde bir şeyler netleşiyor


İstanbul Kültür Üniversitesi'nin (İKÜ) "2010 Üniversiteye Girişte Yeni Sistem" konulu panelini izledim. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, birinci bölümde kesinleşmemiş şekliyle yeni sınav sistemini anlattı. İkinci bölümde ise, rehber öğretmenlerden gelen soruları yanıtladı.


Düşünülen sistemde öğrencilerin ders grupları başarısı yerine, ders başarıları ölçülecek. Adaylara her dersin sorularını yanıtlamak için sınırlı süre vererek, ders puanlarının eşit koşullarda elde edilmiş karşılaştırılabilir ölçütler olması sağlanacak. Her sınavda birbiriyle ilişkili birkaç dersle ilgili soruların yanıtı istenecek. Ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan hesaplanacak. Böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliği artırılacak. Adayların ikinci aşama sınavlarından yalnız seçtiklerine girebilmeleri sağlanacak.

Birinci aşama
Üniversiteye girişte iki aşamalı sistem olacak. Nisan'ın ilk yarısında, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılacak. Haziran'ın ikinci yarısında, iki hafta sonu, beş ayrı oturumda Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) uygulanacak.


YGS'de Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinden soru çıkacak. Sorular genellikle lise 1'inci sınıf konularından gelecek ve öğrencilerin temel düzeyini ölçebilecek nitelikte planlanacak. Her testten 45 soru çıkacak ve süre 180 dakika olacak. Sınav sonunda, YGS-SAY, SÖZ ve EA olmak üzere 3 puan elde edilecek. Bu puanlar 1 ve 2 diye ayrılacak. Adaylar puanları doğrultusunda, 2 ya da 4 yıllık meslek yüksekokullarını, teknik ve mesleki eğitim fakültelerini seçebilecek. Ayrıca bu sınav sonuçlarıyla Açıköğretim ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakültelere de başvurulabilecek. Bunların dışında bazı lisans programları için de bu sınavın puanları öngörülecek. Bu sınavın en önemli rolü ise, adaylar bu üç puan türünün herhangi birinden belirtilen barajı aşabilirse Haziran'da uygulanacak olan LYS'ye girebilecek. Ayrıca birinci aşamanın, ikinci aşamayı yüzde 40-45 etkileyeceğini sakın göz ardı etmeyin. Kısacası bu sınav, mevcut ortak alan testiyle bilgi açısından birebir aynı olacak. Ancak soru sayıları bir miktar artacak.

İkinci aşama
Sıralama niteliğinde, ileri düzeyde bir sınav olarak tanımlanan LYS’ de, matematik (LYS 1), fen bilimleri (LYS 2), edebiyat-coğrafya (LYS 3), sosyal bilimler (LYS 4), yabancı dil (LYS 5) ile ilgili ders düzeylerindeki sınavlar olacak. Yerleştirmede, puan türü başarısı yerine, ilgili programın belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak. Puanların oluşumunda, ortaöğretimle paralellik açısından, liselerdeki zorunlu alan dersleri kullanılacak.



Matematik-fen (MF1, MF2, MF3, MF4, MF5, MF6),


Türkçe-sosyal (TS1, TS2, TS3),


Türkçe-matematik (TM1, TM2, TM3),


Yabancı dil (DİL1, DİL2, DİL3) gibi yaklaşık 15 ayrı puan türü olabilecek.



Öncelikle size iyi bir haber vermek istiyorum. Yeni sınav sisteminde bölümlerin puan türü değiştirilmeyecek. Ancak aldığım bir duyumu, sizinle paylaşıyorum. Hukuk, psikoloji, sosyoloji gibi bölümler hem TM, hem de TS puanıyla öğrenci alabilecek. Her iki puan türünde ayrı ayrı kontenjan verilebilecek. Hatta sınıf öğretmenliğine 3 alandan öğrenci alınması söz konusu. Bu sınavlarda 90 soru çıkacak ve süre 150 dakika olacak. Sınavlarda her ders için ayrı kitapçık kullanılacak. Ayrıca her ders için, toplam sınav süresinde ayrı bir süre verilecek. Sonuçta bu sınav, mevcut alan testleriyle bilgi açısından birebir aynı olacak. Ancak soru sayısı YGS'de olduğu gibi, LYS'de de bir miktar artacak.

Yeni düşünceler
İki, üç üniversitenin dışında, üniversiteler itiraz etse de ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında bir değişikliğin olmayacağını tahmin ediyorum. Anadolu öğretmen liselerinin katsayıları da masaya yatırıldı. Bu katsayılar da tartışılıyor. Meslek liselerini yakından ilgilendiren katsayı sorunu detaylı ele alındı. Ya genel liselerle eşitlenecek ya da birbirine yaklaştırılacak. Bence ikincisi olacak. Ünal hocamın sunumuna değerli kardeşim, İKÜ Arge Merkezi yöneticisi Burak Kıvanç'ın www.dogrutercih.com web sayfasından ulaşabilirsiniz.


Said GÜRSOY / SABAH

YORUM YAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SORU ALIMI KAPANMIŞTIR !!!

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

SORU ALINMAMAKTADIR...

LÜTFEN SORU SORMAYINIZ...
YAPILAN ÖNERİ VE DEĞERLENDİRMELER İLGİLİ SINAV KILAVUZLARI KAPSAMINDA YAPILMAKTADIR. ESAS OLAN İLGİLİ KILAVUZDA YAZILI OLANLARDIR.